LeMans Bugatti Circuit, Piippo-keskus 2006-2009

LemUA:n pienoisautojaos teki historiaa! Yleisöennätys!

Pienoisautojaoksen avoimien ovien tilaisuudessa hämmästyneitä ja ihastuneita katselijoita riitti kuin TPSin maalilla!

Sen lisäksi, että UA:n Pienoisautojaos avasi helatorstaina Suomen ainoan ja siten myös Suomen suurimman Scalextric- sähköautoradan suomessa, taisi pienoisautoajos rikkoa myös UA:n yleisöennätyksen. Yli kymmeneen vuoteen eiUA:n avoimien ovien tilaisuudessa ole käynyt näin paljon yleisöä. Uutta sähköautorataa kävi katsomassa ja kokeilemassa vieraskirjan nimien mukaan yli 100 henkilöä. Kaikki eivät kuitenkaan nimeään ruuhkassa vieraskirjaan ennättäneet laittamaan ja oletettavasti rataan kävi tutustumassa 120 – 130 henkeä. Näin paljon yleisöä on ollut LemUA:n ”ei-kilpailuun” liittyvässä UA:n tilaisuudessa 1995, kun Suomi voitti jääkiekon MM:n ja LemUA keräsi rahaa Lempäälän liikennepuiston polkuautoihin.

Avajaiset pidettiin LemUAn uudessa pienoisautoiluharrastetilassa Piipon kiinteistöllä Helatorstaina 25.5.206 klo 13. Heti ovien avauduttua tilaan pyrähti rataan tutustumaan parikymmentä henkeä, josta oheinen kuva.

Heti rata mittasuhteillaan aiheuttikin suurta hämmennystä niini suuremmissa kuin pienemmissäkin osallistujissa.

Vielä avajaisten ensimmäisellä minuutilla tilaisuuden vetäjä, Seppo ”Sepe” Jokinen ehti ajamaan yleisöä pois kuljettaja-alueelta yhdessä kahvituksesta vastaavan Elinan kanssa. Tämä olikin totaalisen viimeinen rauhallinen hetki, sillä hetken päästä yleisöä oli niin paljon, että edes valokuvaaja ei päässyt ajaja-alueelle kuvaamaan katsojien suurta määrää!

Aluksi oli tarkoitus ajaa yksi esittelynäytös jaoksen harrastajien Ford GT-autoilla. Kuvassa annetaan viimeisiä ohjeita kerhon nuorimmalle kuljettajalle, Juusolle. Sepon vieressä jaoksen kakkosvetäjä Markku Salminen, joka vetää jaoksen toista, epäsäännöllisesti lauantaisin kokoontuvaa harjoitusryhmää. Mutta ei se Markku näin paljoa Sepeä ole lyhempi. Sepe seisoo jakaralla!

Kerrankin UA:n puheenjohtajakin oli ihan ”katselijana vaan” mukana. Ainoa homma Hantalla oli laskea karkeasti osanottajamäärä, ja tässä vaiheessa Hantta pääsi jo yli 60 henkilön määrään.

Vuorossa avajaispuhe. Muut hiljaa. Sepe puhuu.

Asian kuuluu tietysti myös tärkeimmän yhteistyökumppanin, Lempäälän oman leluliikkeen, Lempospuodin omistajan, Anja Ruotsalaisen kukitus. Anjan korvaamattoman suuri panos radan syntymisessä oli onnistuneet neuvottelut Scalextric-tuotteiden maahantuojan, AMO Oyn, kanssa ratahankkeen tukemisessa. Anjan työpanoksen tuloksena maahantuojalta saatiin kipeästi kaivattu sarja ratapaloja, ja radan pääsuorasta tasan puolet onkin saatu lahjoitusvaroina. UA:n saaman lahjoituksen myötä tällä hetkellä UA omistaa radasta puolet. Toinen puoli on Sepen omaa kokoelmaa.
Lähtölippu valmiina!

Lempospuodin Anjalla oli radan avajaisissa kunniatehtävä lähettää ensimmäinen lähtö liikkeelle lipulla. Tässä Anja valmiina lipun kanssa.
Lähtölippu on juuri NYT laskeutunut kauniisti hulmuten!

Anja lähettää Lempäälän Urheiluautoilijoiden ”Le Mans” autoradan ensimmäisen virallisen lähdön liikkeelle! Tässä lähdössä ajettiin siis Ford GT -autoilla, joita oli lähtöviivalla kaikilla urilla, eli täydet 8 kpl. Lähdön voitti LemUA:n jässärien mestaruuden haltija Aleksi Salminen.

Sovittua oli, että kukaan ei aja sitten näytöserässä ulos radalta, mutta niin vaan ainakin vetäjä itse ajoi GT:nsä poikittain erän toiseksiviimeisessä mutkassa. Tässä vielä kaikki radalla ja kuvan etualalla rinnakkain ajavat Elinan ja Juuson Fordit. Vetäjät Sepe ja Markku ovat jo kaukana takana…

Ja sitten oli vuorossa yleisö. Tässä yleisöä ajamassa kerhon Dodge Viper-autoilla. Ajajakorokkeella on tässä vaiheessa jo ruuhkaa, mutta kuva on siis otettu katsoja-alueelta, josta kuvaa ei enää ruuhkan vuoksi päästy ottamaan! Pienoisautojaoksen tilat osoittautuivatkin varsin pieniksi silloin kun sisällä on jo yli 60 henkeä!

Välillä pääsuoraa pitkin joutui jo kurkottelemaan, että ”missä se mun auto menee”. Vasemmalla pienoisautojaoksen Atte vahtii, että ”homma pelittää”.

Kuultiimpa välillä suorastaan tuskan huutoja, kun auto pääsuoran päässä hieman ”lipsahti radalta”.

Keskittyminen oli välillä kuljettajilla aivan herpaantumatonta, vaikka ympärillä pyöri katsojia ja ajamaan pääsyä odottavia.

varsinaisia näytösajoja ei enää päivän aikana ajettu, mutta välillä pääsivät toki kerhon nuorimmat toki koettamaan autojaan. Olihan tämä virallinen avajaispäivä. Tässä vasemmalla Ville ja keskellä Niko, jotka koko esittelyn ajan hoitivat sitkeästi nostajien tehtäviä. Tällaisia harrastajia lisää!!! Kerhon esittelytilaisuuden järjestelyissä nuoriso kantoikin esimerkillisesti kortensa kekoon ja nostajina toimineiden Villen ja Nikon lisäksi mm. vieraskirjasta huolehtineet Aleksi ja Atte olivat korvaamaton apu tapahtuman onnistumisessa.

Ja kyllä oli hauskaa!

Aikuisten ilmeistä näkyi myöskin aito kiinnostus rataan. Kirjoittipa joku vieraskirjaankin, että oli yhtä hauskaa kuin 30 vuotta aiemmin!

Myös yleisö kuvasi rataa ahkerasti samalla kun muut ottivat välillä kovaa kisaa toisiaan vastaan. Siinä ei kisaajissa metrin pituusero tuntunut missään, kun autojen välille se piti saada matkaa eroksi…

Paikalle saatiin edustajia kauempaakin. Tässä vasemmalla Lauri Helsingistä veljensä kanssa.

Ja innostusta riitti ja riitti….

Vasta kolmen tunnin päästä kaikki yleisössä olivat päässeet ajamaan ja radalle saatiin kerhon omiakin harrastajia. Kuvassa vasemmalla pääsuoran alussa ”Tumppi” lennättää Ford Capria. Ratapohjana toimivat vanerilevyt ja pöydät saatiin maaliskuussa ennen radan kasaamista paikalleen pääosin Tumpin, Markun ja Karin toimesta. Kyllä nyt kelpaa katsella töidensä jälkeä. Kuvassa jo myös Tampereen UA:n miehiä (oikealla), joilta kuultiin (kateellisen ?) tyytyväisiä kommentteja mm. tehokkaasta nuorison ja perheiden rekrytoinnista autoratatoimintaan.

Ajamisen ilo oli lähes käsin kosketeltavaa niin nuorilla…

…kuin aikuisillakin.

Myös paikallista nuorisoa (vai taisiko tulla prätkällä naapurikunnista) ilmestyi paikalle, kun ovet olivat auki..

Elina, vanhan radan mestari, lennätti vaaleanpunaista Venturia’aan ja TamUAn pojat koitti pysyä perässä.Taisi olla tekemistä?

Mutta kuten sanottua… Hauskaa oli kaikilla, oli sitten tullut LemUA:sta tai TamUA:sta!

Lempäälän Urheiluautoilijoiden radasta on kuvia ja artikkeleita viikonlopun tuntumassa useissa paikkakunnan lehdissa, kuten esim. on jo ollut keskiviikkona Valkeakosken Sanomissa. Saapa Nähdä, millainen ruuhka radalla on ensi tiistaina, kun rata on seuraavan kerran auki.

Sepe